T_LABEL_SUBPAGE_BANNER
Wróć do zasobów
Mieszanka kawowa Kategorie: Przedmioty
Data aktualizacji: 17-05-2025 Data dodania: 30-07-2023
Mieszanka wytworzona z erzacu kawy, którą można było otrzymać na przydział w wysokości 300 gramów, czasowo dostępna także w wolnej sprzedaży po 2, potem po 3 mk za kilogram (wiele rodzin zgromadziło worki niezużytej kawy), z dodatkiem cukru, ewentualnie niewielką ilością margaryny lub oleju, marmolady etc., którą nazywano „trufle”, znaną wśród smakoszy tego artykułu. Mieszanka była spożywana na surowo.


W okresie wielkiego głodu wytwarzano też większe kombinacje z erzacu kawy, np. 1⁄4 kg erzacu kawy wymieszana z łyżką mąki i odrobiną wody tworzyła ciasto, które smażono na patelni. Te małe ciasteczka były znane jako „Lofix” (czarne brykiety używane jako podpałka).

Peter Wertheimer