Data aktualizacji: 17-05-2025
Data dodania: 10-07-2023
Rzadko wodnista zupa (przeważnie resortowa) z paroma drobnych kawałków [!] kartofli oraz pojedynczymi [a] kluseczkami nadająca się raczej do picia niż do jedzenia łyżką.
Ogólna nazwa zup wydawanych przez kuchnie. Nazwa ta wzięła się zapewne od polskiego słowa „chlapać” – ‘lać, wylewać, rozlewać bez miary’.
„Chliapus” wyraża wodnistość tzw. resortowej zupy, która nadaje się tylko do wylania...
Użycie: „Do dzisiejszego «chliapusa» nie trzeba łyżki”; „Zaczekaj, tylko wypiję
«chliapusa»”; „Po ile dziś «chliapus»?”.
M. Nowak
Ogólna nazwa zup wydawanych przez kuchnie. Nazwa ta wzięła się zapewne od polskiego słowa „chlapać” – ‘lać, wylewać, rozlewać bez miary’.
„Chliapus” wyraża wodnistość tzw. resortowej zupy, która nadaje się tylko do wylania...
Użycie: „Do dzisiejszego «chliapusa» nie trzeba łyżki”; „Zaczekaj, tylko wypiję
«chliapusa»”; „Po ile dziś «chliapus»?”.
Józef Zelkowicz